Anmeldelse: Chihiro og Heksene (DVD)

Chihiro er ei jente på 10 år som sammen med sine foreldre skal flytte til et nytt sted. På veien dit tar faren en snarvei som viser seg å ikke være så lurt. De kommer til et sted som ser ut til å være en gammel fornøyelsespark.

Stedet er helt forlatt, til tross for at det bugner av mat der. Mens foreldrene setter seg ned for å spise, tar Chihiro seg en tur for å se seg litt rundt. Hun møter gutten Haku. Når Chihiro kommer tilbake til sine foreldre, er de forvandlet til griser.

Det dukker opp ånder i fornøyelsesparken og Haku hjelper Chihiro til et badehus hvor heksa Yubaba er sjef. Her starter oppgaven for Chihiro i å få trolldommen over foreldrene sine opphevet.

Chihiro og Heksene, også kjent under navnet Sirited Away, er nok den største internasjonale suksessen til Hayao Miyazaki. Og denne filmen gjorde nok også den japanske anime sjangeren til ‘allemanns eie’ i Norge. Filmen fikk Oscar for Beste animasjonsfilm i 2003. Den vant Beste film og Best sang  på Japanese Academy Prize og Gullbjørnen i Berlin, også dette i 2003. I tillegg har filmen vunnet en rekke priser på ulike filmfestivaler rundt om i verden.

I Norge er vi stort sett vant til å se tegnefilmer som kommer fra USA. Det er derfor svært befriende og berikende å se en så flott anime film som Chihiro og heksene. Den japanske kulturen er ennå veldig eksotisk for oss nordmenn og det er derfor ekstra flott å se helt andre fortellerteknikker og innfallsvinkler på historier. Chihiros drømmeverden er flott.

En film som Chihiro og heksene må sees og høres med orginal japansk tale. Det er kun det som passer i en anime film.

Miyazaki har laget mange mesterverk. Dette er et av dem, og denne må du se.

Foto: Skjermbilde fra filmen, © 2001 Studio Ghibli

2 thoughts on “Anmeldelse: Chihiro og Heksene (DVD)

 • 07/08/2010 at 22:51
  Permalink

  Har sett den:) Kjempefin! Lånte den vel forresten av deg når jeg tenker etter.

  Reply
  • 08/08/2010 at 02:54
   Permalink

   Ja, det kan nok stemme.

   Reply

Legg igjen kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.