Kommandør Treholt & Ninjatroppen

Jeg var ikke store gutten på midten av 80-tallet. Men en nyhetssak husker jeg godt, nemlig arrestasjonen av Arne Treholt i 1984. Kanskje vanskelig å unngå ikke å få med seg Treholt-saken, selv for en sju år gammel gutt. Denne saken preget nyhetsbildet i større eller mindre grad i flere år etter at Arne Treholt blei arrestert for å ha spionert til fordel for Sovjetunionen.

Og slikt kan det bli film av… med sin egen spesielle vri. 

Jeg er villig til å strekke meg så langt å si at Kommandør Treholt & Ninjatroppen er basert på en sann historie, men ikke noe mer. For filmen er selvsagt sprøyt fra ende til annen, men godt laget.

Filmens utgangspunkt er arrestasjonen av Arne Treholt i 1984. Men filmen spoler raskt tilbake noen år hvor vi møter den egentlige Arne Treholt (Mads Ousdal). Det er midt under den kalde krigen og gruppa Stay Behind som er finansiert av amerikanske CIA har som oppgave å gjennomføre falske terroraksjoner slik at folk rundt om i verden vil gå til krig mot det kommunistiske Sovjet. Men det finnes noen som kan stoppe denne grupperingen, nemlig HM Kongens Ninjatropp.

Ninjatroppen holder til på Gressholmen i Oslofjorden. Her trener de blant annet på sine ninja egenskaper. Deres oppgave er å søke etter russiske ubåter i de norske fjordene samt å hindre falske terrorangrep. De handler på ordre fra Kong Olav V (Trond-Viggo Torgersen).

Dette er en litt merkelig film, men på en god måte. De som går på kino for å se ‘Den sanne histioren‘ (som er undertittelen på filmen) om Arne Treholt blir nok skuffet. Satt ved siden av et godt voksent par på kino. Da filmen var over sa kona til mannen sin at dette var noe av det dårligste hun hadde sett og at hun hadde forventet seg mer fakta. Men når filmtittelen inneholder ordet ‘ninjatropp’, så kan den jo ikke bli sett på som en historisk dokumentar eller hva hun nå hadde ventet seg.

Filmen blander historiske TV-klipp med sitt sprøe univers og jeg synes det passer veldig bra. Bildet er til dels kornete og med et fargeskjær som minner om et fotografi fra slutten av 70- og begynnelsen av 80-tallet. Enkelte effektene ser til dels svært enkle ut, noe som også bekreftes på den offisielle bloggen.

Kommandør Treholt & Ninjatroppen er nok en type film du enten liker eller ikke liker. Jeg hadde det i alle fall veldig artig på kino. Vil du derimot ha de harde fakta om Arne Treholt og spionsaken mot ham, anbefaler jeg dokumentaren ‘Et svik mot oss alle‘ på NRK Nett-TV.

Filmplakat fra ninjatroppen.montages.no
Foto av Arne Treholt: Politiets sikkerhetstjenesteCreative Commons by-nd

2 thoughts on “Kommandør Treholt & Ninjatroppen

Legg igjen kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.