Anmeldelse: Kikis Budservice (DVD)

Kiki er 13 år og heks. Hun bor sammen med sin mor som driver med urter. Men alle 13-årige hekser skal bo hjemmefra i et år som en del av heksetreningen. Dermed tar hun sopelima fatt og setter kurs mot kysten.

Det er byen Koriko som blir Kikis hjem det neste året. I tillegg til sopelima har hun med seg katten Jiji og en radio. Siden hun er en heks, kan hun selvfølgelig snakke med katten. Kiki finner seg et sted å bo, på loftet i et bakeri. Den eneste hekse-egenskapen hun har, er å fly på sopelime. Dermed starter hun sitt eget budfirma.

Kiki får seg også noen venner. Gutten Tombo gjør nærmest alt for å få litt oppmerksomhet fra Kiki, noe han også får etter hvert. Ursula blir en viktig venninne. Hun er en kunstner som bor i en hytte i skogen og hjelper Kiki gjennom en liten identitetskrise.

Kikis Budservice (også kjent som ‘Kiki’s Delivery Service’) er nok en flott film fra Studio Ghibli og anime mesteren Hayao Miyazaki. Filmen hadde premiere i Japan i 1989, kom først i engelsk utgave i 1998, mens filmen ikke kom til Norge før i 2007. Heldigvis har det fra begynnelsen av 2000-tallet kommet mange anime filmer også hit til landet og er en flott motvekt til de amerikanske.

Som i så mange av filmene til Miyazaki, bruker Kikis Budservice en kraftig og fargerik palett. Filmen har en flott atmosfære. Ikke bare er landskapet og det grafiske flott, men musikk og stemningen i filmen er også bra. Filmen passer like godt til barn som til voksne.

Foto: Skjermbilde fra filmen, © 1989 Studio Ghibli
Kilder: Wikipedia – engelsk og norsk

Legg igjen kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: