Tutorial: Lag video i anaglyph 3D

Det er faktisk ikke så vanskelig å lage en anaglyph 3D video, så jeg skal gi deg en liten gjennom gang i dette blogginnlegget. Det er bare å finne fram de –OO– rød-cyan brillene og gjøre seg klar.

Skal man lage god 3D trengs det video for venstre og høyre øye. De fleste har ikke tilgang til 3D kamera, men jeg skal også vise en måte som du kan jukse deg til 3D på ut i fra en vanlig 2D film, se litt lenger ned i innlegget.

Jeg har valgt å skrive en kort generell punkt for punkt liste over hva som skal gjøres for å få video til anaglyph 3D, samt litt mer fritekstaktig om hvordan jeg har gjort det i mitt eksempel.

Anaglyph 3D laget med ventre og høyre kamera
 1. Legg videoen for venstre og høyre øye i hvert sitt spor
 2. Velg funksjonen screen/add (heter litt forskjellig i ulike program) for det første videoklipppet
 3. Endre RGB-verdiene i de to videoene. For venstre øye fjerner du grønn og blå farge, mens du for høyre øye fjerner rød farge
 4. Lagre videoen i ønsket format

Heldigvis har NRK filmet Flåmsbana i 3D og lagt ut video fra venstre og høyre kamera som kan lastes ned fra NRKbeta.no og brukes fritt så lenge man følger betingelsene. Videoene har en Creative Commons by-sa 3.0-lisens. Det er denne videoen som er utgangspunktet for denne guiden.

Det du trenger er et videoredigeringsprogram som har komposisjonsfunksjonen screen/add. Jeg bruker programmet Edit Studio 6. Programmet er noen år gammelt nå, og er ikke så glad i MP4. Derfor måtte jeg konvertere NRK sine filer til MPEG2. Har dessverre ikke oversikt over hvilke programmer som har denne funksjonen. Kommenter gjerne om programmet du bruker, har denne funksjonen.

Det du gjør, er å legge to videoene i hvert sitt videospor. Velg funksjonen screen/add. Denne funksjonen gjør at fargene i de to videoen legger seg sammen (derav add). Så er det over til det ‘magiske‘. Nå skal RGB-verdien i de to videoen forandres litt. For venstre-videoen fjerner du grønn og blå farge, mens du for høyre-video fjerne den røde fargen.

Mitt resultat kan du se på YouTube eller i innlegget om Flåmsbana i 3D.

Under ser du et stilbilde i anaglyph 3D. Innlegget fortsett under bildet, da forklarer jeg hvordan du kan jukse deg til 3D med bare et kamera.

Anaglyph 3D laget med 2D-video
 1. Legg videoen din inn i to videospor rett under hverandre
 2. Flytt det ene videoklippet 2-4 bilderuter i forhold til det andre klippet. Kutt “overskudds” film, slik at begge klippene blir like lange
 3. Velg funksjonen screen/add (heter litt forskjellig i ulike program) for det første videoklipppet
 4. Endre RGB-verdiene i de to videoene. For venstre øye fjerner du grønn og blå farge, mens du for høyre øye fjerner rød farge
 5. Lagre videoen i ønsket format

3D krever at du har to bilder som er tatt litt fra hverandre for å kunne gi dybde. Med en 2D-video så er utgangspuktet dårlig, så lenge videoen ikke er i beveglse. Jeg skal prøve å forklare det enkelt og tydelig (spørr gjerne hvis du ikke forsto det jeg har skrevet).

Tenk deg at enkeltbildene i videoen er nummerert i rekkefølgen:

1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12-13-osv

For hver bilderute man flytter seg til høyre, blir forskjellen i bildet større en utgangspunktet. Ting flytter seg jo litt fra bilderute til bilderute. Er kameraet i kontinuerlig beveglse, er det lettere å konvertere en 2D video til 3D video. Det kan du jo tenke på hvis du vil prøve å filme 2D for 3D.

Etter å ha prøvd meg litt frem, ser det ut til at ved å forskyve det ene videosporet med 2 til 4 enkeltbilder (frames) gir best resultat 3D-messig. Du lager et slags virtuelt kamera nummer 2. Resultatet blir da slik:

1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-osv (venstre kamera)
3-4-5-6-7-8-9-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-osv (virtuelt høyre kamera)

Denne lille forskyvelsen er nok til at det blir en rimelig grei 3D effekt. Jeg har testet med video der kameraet står i ro, da er det bare det som er i bevegelse som kommer i 3D. Når kameraet i tillegg beveger seg, er det mer som kommer i 3D. Derfor er togturer som Bergensbanen og Flåmsbana svært godt egnet til å konvertere fra 2D til 3D. Med juksekamera får du en litt ‘flatere‘ 3D-følelse.

Jeg håper at dette innlegget ga deg et lite innblikk i og en idé om hvordan du kan lage 3D video. Er det noe du lurer på, synes er uklart eller har noe annet på hjertet, kommenter gjerne.

Jeg har også laget en liten video (se under) som viser anaglyph 3D laget med ekte venstre og høyre kamera – til venstre på videoen – og en video der jeg har jukset til meg et kamera til – på høyre side av videoen. Jeg synes faktisk det med juksekameraet kommer rimelig godt ut. Hva synes du? Det er jo tross alt begrenset hvor god 3D man får med et kamera. Det er også mulig å laste ned denne videoen fra Mininova i full HD.

Under har jeg laget noen stilbilder fra videosnutten rett over. Den øverste delen av bildet er laget med to ekte kameraer, men den nederste delen av bildet er laget med et ekte og et falskt kamera.

Dette innlegget er skrev på bakgrunn av egne erfaring og tester samt en liten artikkel på savi.weber.edu.

NRK delte sitt materiale med Creative Commons by-sa 3.0-lisens, det samme gjør jeg.

Oppdatering: Endret en skrivefeil og lagt til teksten “Programmet [Editstudio 6] er noen år gammelt nå, og er ikke så glad i MP4. Derfor måtte jeg konvertere NRK sine filer til MPEG2.“.

4 thoughts on “Tutorial: Lag video i anaglyph 3D

 • 07/09/2010 at 22:31
  Permalink

  Jeg må spørre om enda en ting, men da spør jeg heller her enn på Flåmsbanen-siden til NRK. Nå har jeg installert 30 dagers prøveversjon av Edit Studio 6, og jeg har lest i manualen og undersøkt alle menyer nøye og høyreklikket overalt, MEN JEG FINNER IKKE "ADJUST RGB"! Hvordan får jeg endret RGB på de to sporene?
  Jeg kan jo også fortelle at jeg i timevis har testet et annet redigeringsprogram, nemlig Vegas Movie Studio HD Platinum (fra Sony), men klarte ikke å finne ut av hvordan to spor skal kombineres på samme måte som i Edit Studio. Mye enklere i Edit Studio!
  (Takk, forresten, for kommentaren din om cyan/blå på Flåmsbanen-siden!)
  Mvh Kaare

  Reply
 • 07/09/2010 at 23:12
  Permalink

  Glem den forrige kommentaren min! Jeg fant "Adjust RGB" under Video Effects i Media Explorer-vinduet.
  Mvh Kaare

  Reply
 • 07/09/2010 at 23:31
  Permalink

  Flott at du fant ut av det.

  Nå har jeg brukt Edit Studio 10 år til å redigere videoer med. Har prøvd litt forskjellige programmer, men synes at Edit Studio er det mest fleksible programmet. Svært får begrensninger, og store valgmuligheter.

  Reply

Legg igjen kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.