Nedlasting fra utlandet blir dyrere

Forslag til statsbudsjettet for 2011 blei lagt fram av finansminister Sigbjørn Johnsen tirsdag 5. oktober. Et av forslagene her er såkalt e-moms. Med andre ord skal nordmenn som kjøper elektroniske tjenester fra utlandet, betale merveriavgift på dette. Denne endringen vil tre i kraft 1. juli 2011.

Og ikke helt uventet møter denne innføring stor motstand på nettet. Ingen er jo interessert i å betale mer. Det betyr at en del utenlandske tjenester blir 25% dyrere. VG.no har listet opp en rekke tjenester:

 • Bildetjenester som Flickr, Picasa og Smugmug (når du betaler for lagring ol)
 • Backuptjenester som Dropbox, Jungledisk og Mozy
 • Kjøp av e-bøker, for eksempel fra Amazon.com
 • Abonnement på Playboy.com og lignende
 • Kjøp av programvare over internett
 • Abonnement på spilltjenester som World of Warcraft og lignende

Og så vidt jeg kan skjønne, vil nedlastbare spill til Xbox 360, Nintendo Wii, Nintendo DS, Playstation 3 og PSP bli dyrere.

I Norge er det moms på nedlasting av e-bøker, filmer og musikk. Akkurat det med e-bøker har blitt sett på som litt problematisk siden papirbøker ikke er momsbelagt. Og spørsmålet har vært: Hvorfor er det moms på e-bøker?

Så for å bøte på denne forskjellen vil regjeringen ha moms på all nedlasting i stedenfor å fjerne moms på nedlasting fra norske tjenester. Jeg kan se hvorfor de gjør det slik, men er ikke enig i måten det gjøres på.

Et aspekt er miljøhensyn. Bøker er fritatt for moms. Det betyr at jeg kan bestille en rekke bøker (så mange jeg vil egentlig) fra for eksempel Amazon.com. Disse vil da bli sendt halve jorda rundt for å komme fram til meg. Eller jeg kan kjøpe dem på Kindle. Det er bare å laste ned noen megabyte. Hva er mest miljøvennlig av disse to alternativene?

Jeg kjøper en rekke programmer på nett. Det har sine klare fordeler. Man slipper å vente en uke eller to på at den skal komme i posten, man slipper all embalasje som enten tar plass eller må kastes. Det er mye letter å laste ned på harddisken og brenne en sikkerhetskopi på DVD. Tror det må være nærmere fem år siden jeg sist kjøpe programvare i fysiskform.

Jeg tror dessuten at den økte momsen på utenlandsk nedlasting kan føre til at det for enkelte er lettere å ty til piratkopiering. Når man likevel er på nett kan det være fort gjort å komme bort i sider som The Pirate Bay. Hva får kulturen igjen av dette?

E-moms har ikke gått upåaktet henn hverken på Twitter, Facebook eller blogger. Under finner du noen sitater fra Twitter:

“Synes det lukter Wimp av denne momssaken.”
(Iacob Prebensen)

“Aldri vært en @Jensstoltenberg follower, men trykte på follow, for å så trykke unfollow rett etterpå.Liker ikke #emoms jeg heller onkel Jens.”
(Lady J)

“fjern momsen på nedlastng fra norske nettsteder i stedet for å momsiiegge utenlandske,dersom det er likhet man er ute etter”
(Bjørn Eidsvåg – Tweeten er nå slettet fra kontoen hans, bildebevis til høyre)

Også en del blogger har skrevet om e-moms. Du kan blant annet lese om dette hos Øyvind Solstad, Eirik Newth, Martin Bekkelund, Olav Torvund og Michaels teknoblogg

Så hva blir det neste. Skal vi dra til Svinesund nå med våre bærebare PCer, iPads og så videre, sitte der å laste ned alt vi orker (*) for så å dra hjem til gamlelandet igjen? Blir dette vår nye Harry-handel?

Kilder: Regjeringen.no, Teknofil.no
(*) Du kan ta med deg varer for inntil 6000 kroner tollfritt om du har vært utenlands mer enn 24 timer, eller for 3000 kroner om oppholdet har vært under 24 timer. (Toll.no)

One thought on “Nedlasting fra utlandet blir dyrere

 • 07/10/2010 at 03:23
  Permalink

  For min del er det nok dette med ebøker og film som er verst, men jeg kan tenke meg at spill folket også er i harnisk.

  Dette med likhet mellom utenlandske og norske tjenester forstår jeg. Det er viktig for landets kulturprodusenter at vi får norske tjeneste tilbydere. Bokbransjen er jo i en form for krise siden de er redde for å ende opp som platebransjen når ebøkene kommer. Amazon selger som sagt flere ebøker enn vanlige bøker, og skulle den trenden komme til Norge, vil bokhandlene, som alle eies av forlagene, gå konkurs. Prisen på ebøker vill rase ned, og forlagene vill bli overflødige når Amazon blir den viktigste bok distribusjonen. Men det er også inntektene til forfatterne som betales av forlagene som står i fare om folk slutter å kjøpe trykte bøker. I motsetning til musikerne kan ikke forfatterne holde konserter for å spe på inntekten. Forlagene har derfor ikke noe valg enn å konkurrere med Amazon og prøve bygge sin egen nettbokhandel, og da er det viktig at momsspørsmålet er avklart. Det er klart at ebøker kommer til å forskyve inntektsgrunnlaget til mange forfattere om forlagene svekkes eller forsvinner. En større del av salget kommer til å gå direkte til forfatterne, og tar Amazon over blir det mulig å selge ebøker uten at de er redigerte eller kvalitetssikret av forlagene. Forlagene blir dermed overflødige..

  Jeg er dermed litt nysgjerrig på hvordan staten tror de kan sjekke om momsbestemmelsene overholdes. Har de tenkt å overvåke hva vi kjøper? De sier de skal kontrollere tilbydere, men dette blir jo en helt frivillig ordning, da de i praksis ikke har noen sanksjonsmuligheter overfor utenlandske nettbutikker. Dessverre vil nok de digre spill butikkene og World of Warcraft se seg tjent med å følge norsk lov.

  På TV sa statssekretæren at han trodde det ville komme i stand et internasjonalt moms samarbeid. Da er nok løpet kjørt. De som vil ha billige varer i det statsregulerte internettet må enten skjule sin identitet eller satse på fildeling. Fildelingen er jo også under press fra lovens myndigheter, og Pirate Bay gjengen har laget en tjeneste som både hjelper fildelere og kan brukes til å unngå momsen. Se her https://www.ipredator.se/ . Det finnes mange slike betalte VPN tjenester. (for paranoide fildelere finnes det derimot et et gratis alternativ, Tor- tjenesten eller anonym fildeling. )

  Reply

Legg igjen kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.