Anmeldelse: Halloween (1978)

På halloween-kvelden i 1963 finner foreldrene til den seks år gamle Michael Myers ham stående utenfor huset deres med en blodig kniv. Han har drept sin søster. Så blir han plassert på en psykiatrisk avdeling. 15 år senere rømmer han erfra. Han starter med å forfølge tenåringsjentene Laurie Strode, Annie Brackett og Lynda Van Der Klok. Jentene pleier å sitte barnevakt for noen familier i nabolaget, noe de også gjør på halloween. Men denne 31. oktober skal bli skjebnesvanger for barnevaktene, da den nå 21 år gamle Michael tar å ‘besøker’ dem.

John Carpenter’s Halloween fra 1978 er en klassiker i sin sjanger og filmen har inspirert mange filmer. Dette er også Jamie Lee Curtis debutfilm. Halloween er en lavbudsjett film og kostet bare US$320.000 å lage. Den spilte inn US$47 millioner i USA og US$60 millioner på verdensbasis. Så man kan trykt si at filmen gjorde det svært godt.

En artig ting jeg la merke til, er at filmen de sitter og ser på er The Thing from Another World fra 1951. Fire år senere, altså i 1982, lager John Carpenter filmen The Thing som nettopp er en remake av filmen fra -51. Begge disse filmene baserer seg på boka ‘Who Goes There?‘ av John W. Campbell, Jr.

Etter å ha sett mange grøssere, så er nok ikke Halloween noe særlig skummel lenger. I forhold til mange av de nyere filmene, er denne nærmest som barne-tv å regne. Men det er gøy å se filmen som har vært med på å inspirere filmer i denne sjangere.

Utgitt: 1978. Sjanger: Grøsser/skrekk. Land: USA. Regi: John Carpenter. Manus: John Carpenter & Debra Hill. Skuespillere: Donald Pleasence, Jamie Lee Curtis, Nancy Kyes, P.J. Soles, Charles Cyphers, Robert Phalen, Will Sandin.

Legg igjen kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.