Lemmings er 20 år

De er små. De er i kledd blått, har grønt hår og består av 8 x 8 punkter.

Lemmings startet som en liten PC demo og blei første gang vist fram i 1989. Spillet blei vist til Psygnosis som i første omgang sa nei til å publisere spillet. Men etter at DMA Design hadde lagd litt flere brett og jobbet mer med spillet, var det til slutt nettopp Psygnosis som ga det ut. Lemmings så dagens lys 14. februar 1991 på Amiga og disse smådyra har dermed 20-års jubiluem.

Grunnen til fargevalget på Lemmings kom som en følge av at EGA kun støttet 16 farger på skjermen samtidig.

Ideen til Lemming er egentlig enkel og genial. Du skal få så mange som mulig av Lemmings levende gjennom brettet. Men noen må nok av og til ofres.

Det finnes åtte ulike egenskaper som kan tilegnes en Lemming, nemlig Climbers, Floaters, Bashers, MinersDiggers, Builders, Blockers og Bombers. Nye egenskap kom i senere versjoner av spillet.

Orginalen gjorde bruk av at Amiga støttet bruk av to mus samtidig og hadde derfor også 20 brett for to spillere samtidige. Atari versjonen støttet det sammen, men da med en mus og en styrespak. Også flere av konsollversjoene hadde flerspillerbrett.

Lemmings blei etterfulgt av Oh No! More Lemmings – også det i 1991 – som var en data disk og dermed en utvidelse av den orginale Lemmings og ga spillet 100 nye brett. I 1993 kom Lemmings 2: The Tribes. Christmas Lemmings var små demoer som kom ved juletider fra 1991 til 1994. Det tredje Lemmings spillet kom i 1994, All New World of Lemmings. Dette spillet var det siste som blei laget av DMA Design. Som de fleste andre spill på midten av 90-tallet tok 3D-bølgen fatt i Lemmings også. 3D Lemmings kom i 1995. Og i 2000 kom Lemming Revolution. Siste utgave av Lemmings kom i 2006 og gikk da tilbake tilutgangspunktet fra orginalen i 1991.

Spillet Lemmings blei fort en suksess og solgte 50-55 000 eksemplarer på Amiga den første dagen alene. Denne suksessen gjorde at spillet blei konvertert til det som fantes av konsoller på den tiden. Noen av spillmaskinene og datamaskinene som fikk sin Lemmings versjon var: Commodore 64, Sinclair Spectrum, MS-DOS, Sega Game Gear, Master System, Mega Drive, Super Nintendo, Game Boy og 3DO.

Jeg husker med glede, da jeg spilte Lemmings for 20 år siden. I dag er kanskje dagen for å ta dette spillet fram igjen.

Kilde: Retro Gamer nr. 85 og Wikipedia (også bildene er derfra)

Legg igjen kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.