Osama bin Laden skutt og drept


Skjermbilde fra FBI.gov

Osama bin Laden har stått øverst på FBI sin Most Wanted liste. Natt til mandag 2. mai (norsk tid) blei bin Laden skutt og drept av amerikanske styrker.

Det er kanskje litt overraskene at Osama bin Laden bodde i Abbottabad bare seks mil fra Pakistans hovedstad Islamabad, og ikke i en hule i Afghanistan.

Osama bin Laden var leder for terrororganisasjonen Al-Qaida og har stått bak en rekke terrorangrep de siste åra; blant annet bombing av  USAs ambasade i Tanzania og Kenya i 1998 og ikke minst terrorangrepet i USA 11. september 2001.

Det er fremdeles usikkert om oppdraget til Navy Seals var å skyte og drepe Osama bin Laden, eller om de skulle ta ham i live. Bin Laden gjorde motstand og det var i denne 40 minutter lange skuddvekslingen som han blei drept.

Det beste hadde jo selvsagt om bin Laden hadde blitt arrestert slik at han kunne stilles for retten og blitt stilt til ansvar for sine handlinger. Å skyte og drepe han, er en lettvindt løsning.

Oppdatering: På en pressekonferane mandag kveld (2. mai norsk tid) sa Obamas anti-terrorrådgiver John Brennan at de ville tatt Osama bin Laden i live hvis han ikke hadde gjort motstand. Det er lite trolig at bin Laden kunne være så lenge i Pakistan uten hjelpere. Det var også usikkert om bin Laden var tilstede på området, men Obama valgte likevel å gå inn. Pakistan blei først orientert om aksjonen atter at alle amerikanske soldater var ute av området. Osama bin Laden skal allerede ha blitt gravlagt på havet. Amerikanerne vil foreløpig ikke vise fram bildebevis på at det faktisk er bin Laden som er drept.

Barack Obama om Osama bin Laden

Rekasjoner fra det amerikanske folket

Al Qaidas historie

Legg igjen kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: