Anmeldelse: Rise of the Planet of the Apes (2011)

Jeg likte de originale Planet of the Apes filmene, selv om de siste kanskje ikke var like god som den første filmen. Rise of the Planet of the Apes er en såkalt reboot av serien, men kan minne litt om historien i Conquest of the Planet of the Apes fra 1972.

Historien

Will Rodman jobber med å finne en kur for alzheimer. Retroviruset blir testet ut på sjimpanser, men det har en liten bi-effekt. Sjimpansene blir veldig intelligente.

Selvfølgelig er det noe som går galt og hele prosjektet blir avsluttet. Will får smuglet ut en nyfødt sjimpanse som får navnet Caesar.

Etter noen år gir Will sin far som har alzheimer, litt av medisinen han har utviklet. Det gir en positiv effekt. Samtidig viser Caesar at også han er blitt svært intelligent. Men Will blir til slutt nødt til å sende sin kjære sjimpansevenn til et sted hvor primater kan oppbevares. Og her skjer det selvsagt ting.

God framdrift

Jeg synes filmen bygger seg godt opp. Den starter rolig med å etablere karakterene og historen, og vennskapet mellom Will og Caesar. Etter hvert øker tempoet og det blir mer action.

Filmen viser også ulike sider ved det å drive forskning, og hvilke hensikter man har. Noen gjør det for pengenes skyld, mens andre gjør det for å hjelpe folk.

I en del filmer gjør all bruken av CGI at den kan virke kald, hard og følelsesløs. Og da drømmer jeg meg ofte tilbake til bruken av stop-motion. Men dette er ikke tilfellet med Rise of the Planet of the Apes. Det hele virker veldig ekte og sjimpansene animeres veldig godt. Sjefs-sjimpansen spilles av ingen ringere enn Andy Serkis, riktig nok i motion-capture skikkelse. Hvis navnet lyder kjent, så er det fordi han også spilte King Kong (2005) og som Gollum i Ringenes Herre. Bak effektene står det New Zealand baserte Weta Digital som også blant annet har lagd effekten til de nevnte filmene. Det er med andre ord et selskap som kan sine saker.

Rise of the Planet of the Apes er en veldig god og svært underholdene film. Absolutt verdt å se.

Utgitt: 2011. Land: USA. Regi: Rupert Wyatt. Produsenter: Peter Chernin, Dylan Clark, Rick Jaffa, Amanda Silver. Manus: Rick Jaffa, Amanda Silver. Skuespillere: James Franco, Freida Pinto, Andy Serkis, John Lithgow, Brian Cox, Tom Felton, David Oyelowo, Tyler Labine, David Hewlett, Jamie Harris. Studio: 20th Century Fox, Chernin Entertainment. Distributør: 20th Century Fox.

Legg igjen kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: