Test av Ordflyt til Android

Ordflyt på Samsung Galaxy S2

Jeg har brukt Ordflyt litt til og fra det siste året. Men det er først nå som mobilappen for Android og iPhone er kommet, at denne tjenesten fra Cappelen Damm virkelig kommer til sin rett.

Selv om Ordflyt har vært tilgjengelig som Adobe Air applikasjonen i et års tid nå, har skrevet om det her, passer en mobilapp mer til mitt bruk.

Jeg har testet Android versjonen av Ordflyt. Programmet er fremdeles i en beta/testversjon, så det vil være ting som ikke fungerer optimalt ennå.

Å komme i gang

Det går ikke an å registrere seg fra appen, dette må gjøres på nett. Men er raskt og greit å gjøre, så vidt jeg husker. Siden jeg allerede var registrert som bruker, kunne jeg logge meg rett på. Det er telefonnummeret som blir brukernavnet ditt, akkurat dette er jeg litt mindre begeistret for. Hadde vært bedre om man kunne lage eget brukernavn selv.

Har du brukt WiMP på telefon før, vil du raskt kjenne deg igjen. Ikke så rart, siden det er de, Aspiro, samme som har laget begge appene.

Det er rundt 1000 timer med bøker som er tilgjengelig for fri avspilling, så det er bare å starte og høre med en gang.

Har du fra før av kjøpt noen bøker dukker de opp i menyen Kjøpt, helt nederst i appen. Kjekt å kunne laste dem ned for å spille dem av i Frakoblet modus.

Det er kjempe flott at man kan pause i mobilappen, for så å fortsette fra samme sted i desktop versjonen. Det samme går selvsagt motsatt vei også. Når man velger et kapitel man vil spille, vises visuelt på en urskive hvor lang ut i boka det er, samtidig som antall minutter og sekunder. Veldig kjekt.

Utvalget

Det er Cappelen Damm forlag og Aspiro som står bak Ordflyt. Totalt er det ca. 1000 bøker tilgjengelig i Ordflyt. Av dem er 150 gratis tilgjengelig. Blant forlagene du finner bøker fra er NRK Aktivum, Egmont Barneselskapet, Cappelen Damm og Piratforlaget. Men du mangler for eksempel de store forlagene Aschehoug og Gyldendal.

På åpningsskjermen til Ordflyt kan du enten søke etter tittelen eller forfatteren på en bok, eller du kan bla deg igjennom menyene Vi anbefaler, Tilbud (!?), Favoritter og Sjangre. Sjangrene er delt inn i Barn, Ungdom, Sakrposa, Romaner, Krim og Hørespill.

Personlig er jeg veldig glad i høre hørespill, så det er nok her jeg kommer til å kjøpe mest. Håper på at dette utvalget også vil øke med tiden.

Cappelen Damm har ikke landet på hva slags foretsningmodell de vil velge til slutt. Foreløpig er det at man må kjøpe hver enkelt bok. Men det er jo også en mulighet for at de går får WiMP/Spotify-metoden hvor man betaler en fast sum i måneden får å høre så mye bøker man vil.

Forbedringspotensiale

Den mest åpenbare og største mangelen til Ordflyt på mobil, er at man ikke kan kjøpe en lydbok direkte fra appen. Det forklares med at Ordflyt fremdeles er i testfase og at de velger å ta ett skritt om gangen. En vel så viktig grunn, er nok at Apple ville tatt 30% av inntektene ved salg av lydbøker på iOS.

Så om du kommer over en bok du vil kjøpe, får du heller markere den som en favoritt (eller huske hvilken bok det var) og deretter kjøpe den i desktop versjonen av Ordflyt.

Med tanke på at man ikke kan kjøpe bøker i Ordflyt, virker menyen Tilbud litt malplassert.

Det er en feil som ofte dukker opp, nemlig beskjeden om at jeg er logget ut fordi jeg er logget inn et annet sted. Denne beskjeden kommer selv om jeg bare har brukt Ordflyt på mobilen flere dagen på rad. I seg selv er ikke dette noe stort problem, bare litt irriterende. Er jo tross alt bare å logge på igjen.

Når man går inn på en bok for å lese litt om den, får man også en oversikt om innleser, eventuelt oversetter og sjanger. Disse er klikkbare slik at man kan få oversikt over andre bøker denne personen har medvirket i. Det hadde faktisk vært greit om forfatterensnavn også sto nevnt her. Det går riktig nok an å klikke på forfatternavnet under coveret, men helt selvfølgelig er det ikke at du kan gjøre det. Om mulig hadde det også vært kjekt om prisen på boka sto her. Men jeg vet ikke om det kan være et eventuelt brudd på Apples retningslinjer.

Avslutningskommentar

Jeg begynte å bruke Ordflyt, da desktop versjonen kom ut første gang i desember 2010. Har brukt WiMP mye til musikklytting på mobilen sånn ved leggetid om kvelden. Men å ha en PC stående på når man skal sove, er både upraktisk og støyende. Derfor har en Ordflyt-app vært svært etterlengtet.

Ordflyt gjør seg veldig bra på en bærbar enhet, være seg mobil eller et nettbrett. Da kan man enkelt ha med seg lydbøker på reise, ute på en gåtur eller i sengen om kvelden.

Jeg er generelt godt fornøyd med slik Ordflyt-appen er nå, men den har selvsagt forbedringspotensialer. Det viktigste er at Ordflyt er ute på Android og iPhone og utviklerne vil nok høre på tilbakemeldinger fra oss forbrukere.

Etter at jeg startet å bruke WiMP på telefonen, har jeg hørt mye mer musikk enn tidligere. Håper Ordflyt kan gjøre det samme for bøker.

Legg igjen kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.