Anmeldelse av Digitalbok Touch

digitalbok_touch_01

Digitalbok Touch fikk jeg av Cappelen Damm for denne testen.

I fjor kjøpe jeg meg en Kindle 4 (omtale kan du lese her) og synes dette er en grei måte å lese bøker på, selv om jeg fremdeles er veldig glad i å lese bøker i bokform. Digitalbok Touch er det nye lesebrettet fra Cappelen Damm.

For å komme i gang med Digitalbok Touch, trenger du en konto hos digitalbok.no. Dette oppretter du når du bestiller lesebrettet. Det neste du bør gjøre er å legge inn et betalingskort på nettsiden til Digitalbok. Det gjør at man kan kjøpe bøker med ettklikks-funksjonen på lesebrettet.

Når du skal kjøpe en bok på lesebrettet, går du inn på Digitalbok (ikonet nede til venstre). Her kan du velge mellom Aktuelle bøker, Nyheter (både på norsk og engelsk), Norske bestselgere, Engelske bestselgere og Ebøker under 80 kroner.

Går du inn på et av valgene listes det opp seks bøker på hver side med tittel, forfatter, pris og omslagsbilde. Et trykk på en av bøkene tar deg videre til en liten omtale av boka og muligheten for å kjøpe den. Når boka er kjøpt, dukker den opp i Mine bøker, og kan lastes ned derfra.

Boka “Elskade Poona” av Karin Fossum er for tiden gratis, så den kan jo lastes ned som en liten test.

digitalbok_touch_02

Selve lesebrettet

Med i esken følger i tillegg til selve lesebrett (selvfølgelig), lader med USB-kabel (type Mini-B), øretelefoner (av den billige typen) og et beskyttelsesomslag.

Størrelsen på Digitalbok Touch er ganske hendig. Den måler 174 (h) x 124 (b) x 9 (t) mm. Og veier 225 gram. Sammenliknet med en Kindle 4, er det bare hakket høyere, bredere, tykker og tungre. Det er snakk om bare noen millimetre, men er riktig nok 55 gram tyngre.

digitalbok_touch_03Skjermene her helt like i størrelse. 6″ e-ink med en oppløsning på 800 x 600 og 16 gråtoner. Når Kindle og Digitalbok Touch ligger ved siden av hverandre, så virker faktisk skjermen på Touch noe større. Det er et synsbedrag som skyldes mer kant rundt skjermen. Men likevel… Jeg synes kanskje teksten på Kindle er noe mer markert. Muligens det har noe med fonttypen på Touch og at Kindle sin bakgrunn er en del lysere.

Det er veldig behagelig å lese bøker på en skjerm med e-ink. Den gir ikke fra seg lys slik både mobil- og nettbrettskjermer gjør.

Teksten på skjermen kan både gjøres større og mindre. Det er mulig å velge mellom noen få ulike skrifttyper. Man kan også justere linjeavstand og marger. Så mulighetene er store for at du får det akkurat slik du vil ha det.

På hver side av skjermen har du to knapper for å bla fram og tilbake i boka. Det er også mulig å trykke på skjermen på høyre og venstre side for å oppnå samme hendelse. Selv foretrekker jeg knappene.

De fysiske knappene nederst på lesebrett (Hjem, Menyvalg, OK/piltaster, Tilbake og Oppdater) er hakket størret enn på Kindle og det er litt mer avstand mellom hver knapp. Noe jeg synes er veldig bra.

Digitalbok Touch støtter en rekke tekstformater: EPUB, PDF, DOC, DOCX,
TXT, HTML, RTF, FB2, CHM, ZIP/RAR, Djvu. I tillegg kan man viser bilder av typen JPG, BMP, TIF, PNG, GIF. Det er også mulig å høre på MP3, WMV, WAV, OGG.

Touch kan spille av musikkfiler og det er mulig å høre på musikk mens man leser bøker. Det er også en tekst-til-tale funksjon. Denne er nærmest en vits, da den kun støtter opplesning fra kinesisk og engelske tekster. Du skal derfor ha god fantasi for å høre hva den prøver å si på norsk.

Internminnet er på 4 GB, hvor 3,19 GB er tilgjengelig for deg som bruker. Det skulle bety at du får plass til ca. 3 000 e-bøker på lesebrett, noe som burde holde lenge. I tillegg støtter brettet Micro SD opp til 32 GB.

Småplukk

Da jeg besøkte Cappelen Damm, var det første de sa at innlogginga innehold en liten bug. Den klarer nemlig ikke å huske brukernavn og passord fra gang til gang. Men denne feilen vil bli rettet i neste oppatering. Passordet vises også i klartekst. Jeg hadde nok foretrukket at det var skjult med ***** som de fleste andre steder.

Mens de aller fleste av dagens tastaturer er av typen QWERTY, operer Digitalbok Touch med QWERTZ. Y og Z har nemlig byttet plass, noe som er svært uvandt. Vil tro dette er en grei ting de klarer å fikse.

digitalbok_touch_04

digitalbok_touch_05Når jeg har vært inne i nettbokhandelen og går ut til hovemenyen igjen, får jeg alltid spørsmålet “Vil du koble fra nettverket?“. Synes dette er unødvendig og irriterende. Er forstyrrende for brukeropplevelsen. Hadde vært mye bedre om nettverkstilkoblingen hadde time ut av seg selv etter et viss antall minutter.

I bokoversikten på Nylig lest og Dokumenter, listes bøkene man har opp. Men det er hverken noe cover eller tekst som indikerer hvilke bøker det er, kun et prosenttall for hvor man er i boka. Ikke lett å finne fram blant bøkene man har, selv om jeg bare har tre bøker på lesebrettet.

Jeg har ikke gjort noen vitenskapelig test av batteritiden, men ved moderat bruk må lesebrettet lades med 3-4 dagers mellomrom (ved bruk av dvalemodus). Sammenliknet med Kindle som greit går 2-3 uker på en lading. Selvfølgelig er det jo bare å slå Touch helt av når den ikke brukes, men det er svært sjeldent jeg slå av en dings når den først er slått på.

Og til slutt

Jeg har ikke prøvd andre norske lesebrett, men prismessig kommer Digitalbok Touch veldig godt ut. Til 999 kroner får du mye for pengene (selv om jeg ikke betalte for mitt eksemplar). Digitalbok Touch er et veldig godt og solid lesebrett. Det er lett å sette seg inn i og enkelt å bruke. Noen små irriterende feil er det dog, selv om disse lett bør la seg rette.

Har du prøvd Digital Touch eller andre lesebrett?

Legg igjen kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.