Nå kan du sjekke skatten (men lett var det ikke)

I forrige uke kom “bruksanvisningen” til selvangivelsen, og jeg har vel egentlig venta på at den [selvangivelsen] skulle kommet, men har ennå ikke dukket opp.

Nå er vel ikke det noe stort problem da fristen for innlevering er 30. april. Men med moderne teknologi [internett] kan man fra i dag sjekke selvangivelsen på nett. Men det viste seg å ikke være så veldig lett. Jeg prøvde å logge inn med pinkode som jeg fikk tilsendt rett før jul. Feil første gang, andre gang og etter tredje forsøk fikk jeg beskjed om at jeg måtte vente 1 time før jeg kunne prøve med ny innlogging. Irriterende.

Nå viser det seg at Skatteetaten mangler 2 millioner pinkoder av 4 millioner. Dette er jo rett og slett dårlig arbeid av Skatteetane. Dette burde så absolutt vært på plass. Men informasjonssjef Lise Halvorsen sa til Dagbladet.no at dette skulle fikses i løpet av dagen. Så får vi jo håpe at det skjedde da. Heldigvis hadde jeg et passord på Altinn.no, så jeg fikk sjekket min selvangivelse, og det ser ut til at jeg får greit igjen med penger.

En ting som ikke gjør det lette å få logget seg på, er at man faktisk har 7 forskjellige måter å logge seg på Altinn. Hvorfor? Det kan jo gjøre det hele bare mer forvirrende. Har du tippekort fra Norsk Tipping kan du faktisk bruke Buypass innloggingen (det krever en liten oppgradering av kortet).

altinn_login

Et par småting du bør sjekke før du leverer selvangivelsen (fra Dinside.no):

  • Barnehage, SFO, eller dagmamma
  • Skatteklasse
  • Reisefradrag
  • Sykdom/helseplager
  • Renter
  • Aksjer

Hvis du ikke har noen endringer, trenger du i praksis ikke gjøre noen ting. Da aksepterer du det skatteetaten har av opplysninger om deg. Men jeg vil absolutt anbefale å se igjennom tallene, det kan være pengere å spare (eller tjene). Jeg synes det er greit å kunne trykke på OK for at jeg godkjenner selvangivelsen. Det er en mer aktiv handlig enn å sitte passivt til at 30. april blir 1. mai.

VG.no skriver i dag at selvangivelen er et paradis for ID-tyver. Ikke så rart kanskje da selvangivelsen inneholder både personnummer, kontonummer, gårds- og bruksnummer og muligens info om din ektefelle. Til neste år går det også an å reservere seg mot postsendingen. Ikke bare er det sikrere, men det sparer miljøet for mye papir også. Hvert år går det med 17,5 millioner A4-ark.

Så nå har du en god måned på deg til å finne fram papirer fra banker, Lånekassen osv. for å sjekke dette opp mot tallene fra Skatteetaten. Husk å vær en aktiv selvangiver!

Legg igjen kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: