Ida – En moden kvinne

ida
(Foto: Ragnar Singsaas, Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike)

Tirsdag 19. mai slapp Jørn Hurum, paleontolog på Universitetet i Oslo, en verdensnyhet av dimensjoner. På American Museum of Natural History i New York viste Hurum fram fossilet Ida – The Missing Link.

Fossilet er 47 millioner år gammelt og det mest komplette av denne typen primater. Det latinske navnet på Ida er Darwinius masillae. Hurum har jobbet med dette fossilet i to år, uten at verden rundt har visst om det.

Ida blei funnet allerede i 1982, og har siden den gang vært i hendene hos en privat samler som la Ida ut for salg i 2006. Fossilet blei kjøpt i 2007 av Naturhistorisk museum.

Det er altså et svært komplett fossil som er funnet og Jørn Hurum kan fortelle:

Hun har fortsatt melketenner, og jekslene er ikke brutt ut. Hun er antakelig mistet av moren veldig tidlig. Det ene håndleddet hennes har vært knekt, så hun klatret nok ikke så bra. Men hun sultet ikke i hjel. Hun hadde magen full av mat. Dødsårsaken var nok at hun ble gasset av karbondioksid fra den vulkanske innsjøen.

Ida blei transportert til Norge i all hemmelighet. Og fra 5. juni kan man se fossilet på Naturhistorisk museum på Tøyen i Oslo.

Hele verden skriver om “norske” Ida. Hurum har fått kritikk for måten det hele er blitt lansert på. Jeg vil vel tro at det er en del forskere som kanskje er litt missunnelige. Sjøl mener jeg vel at strategien til Hurum har vært veldig god. Og det har jo så absolutt blitt gitt oppmerksomhet til funnet. Det er selvfølgelig mulig å lese hele den vitenskapelige artikkelen om funnet, men de fleste folk kommer nok ikke til å gjøre det. Derfor er det viktig å skape litt populærvitenskapelig blest om det hele. Hurum lar ikke kritikken gå innpå seg:

Jeg skjønner ikke at folk kan si at dette ikke har betydning. Ida er uten tvil det best bevarte fossilet som noensinne er funnet. Hun har allerede lært oss mye, og hun kommer til å lære oss mye mer.

Erik Tunstad (høgskolelektor, frilansjournalist og biolog) gir en veldig oversiktilig forklaring av funnet:

“Ida” går helt tilbake til der de to slektsgrenene skiller lag. Hun forteller oss dermed hvem vi er og hvor vi kommer fra. Fossilteknisk er det helt ufattelig. At det er så godt bevart er ikke vanlig. At det i tillegg ikke bare er en av våre slektninger, men helt tilbake til brytningen mellom lemurer – halvaper – og antropoider – aper – er helt unikt.

Vi har kranglet i flere år om hvor vi stammer fra og det har versert utallige teorier. Nå har vi dette fantastiske fossilet som kommer til å gi oss svaret. Vi har et referansefossil.

Jeg synes dette funnet er ganske spennende, og det er nok det som får meg til å besøke Naturhistorisk museum for første gang (har bare bodd i Oslo i snart 2 år da).

Det er også opprettet en egen nettside til funnet, RevealingTheLink.com.

Legg igjen kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: