TV2 HD – Allsang på Grensen – en “analyse”

 TV2 HD - Allsang på Grensen

I dag startet TV2 HD sine sendinger for de som har RiksTV. Til å begynne med er det ikke så mye HD-materiale, men mer vil komme. Alt som sendes er oppskalert til 1080i.

Det var det egenproduserte programmet Allsang på Grensen med Katrine Moholt og Tommy Steine som var det første HD programmet på TV2 HD. På min 40-tommers HDTV, i en avstand av ca. 2,5m kunne jeg se komprimeringsartifakter i enkelte scenere. Jeg har sett skarpere HD bilde, men det var så absolutt greit å se på. Ser fram til flere HD programmer.

I følge min TerraTec Cinergy Piranha brukte TV2 HD en bitrate på ca. 5Mbit. Dette er ikke så mye med tanke på at NRK bruker ca. 3,5-4Mbit på sine kanaler. De andre kanalene til TV2 ligger på rundt 2Mbit (ta tallene med en liten klype salt, men de er sånn ca.). Oppdatering: Leste på AVForum.no at noen hadde målt bitraten på opptil 10,5Mbps. Denne bitraten virker noe riktigere enn den jeg målte.

John Inge Brattetveit, teknisk sjef i TV 2, sier til Teknofil at “Vi vil bruke noe mindre bitrate på sendingen enn normalt, men vi vil fortsette med testing av dette utover sommeren“. TV2 har som mål å bruke 12Mbit på HD-kanalen, og da vil nok bildekvaliteten bli enda bedre, men det er et lite stykke fram til det. Men dette skjer vel neppe før nye MUX-er blir tilgjengelig. Litt lenger ned i nevnte artikkel står det også:

Til sammen har TV 2 21Mbit båndbredde tilgjengelig i bakkenettet. Av disse har de som mål å benytte til sammen 12Mbit til den nye HD-kanalen. Dette vil tilsvare tre ganger så mye som en normal kanal. Selve kvaliteten på sendingene vil variere ut fra kvaliteten på originalmateriale, men i første omgang vil TV 2 satse på oppløsning på 1080i og for seeren skal det ikke bli stor forskjell på TV2s sendinger og en gjennomsnittlig blu-ray-film mener Brattetveit.

Siden TV2 HD sender i 1080i, blir alt de sender i SD oppskalert. Og jeg synes faktisk at det oppskalerte bildet i 1080i ser bedre ut enn da de sendte i SD (576i). Så generelt synes jeg bildekvaliteten på TV2 HD er bedre nå enn før.

Litt overraskende, men TV2 HD sender ukryptert (foreløpig i alle fall, blir vel fort slutt på det). Og det var jo bra. Derfor kunne jeg med min aldrende PC og Piranha ta noen skjermdumper fra TV2 HD.

Under finner du bildene som er i oppløsningen 1920×1080. Og de ser faktisk ganske bra ut.

Har du kommentarer, synspunketer eller noe annet på hjertet, legg gjerne igjen en kommentar.

TV2 HD - Allsang på Grensen - Katrine Moholt og Tommy Steine

TV2 HD - Allsang på Grensen - Katrine Moholt og Tommy Steine

TV2 HD - Allsang på Grensen - Hallelujah gutta -  Espen Lind, Kurt Nilsen, Alejandro Fuentes og Askil Holm

TV2 HD - Allsang på Grensen - Hallelujah gutta - Kurt Nilsen

TV2 HD - Allsang på Grensen - Jørn Hoel

TV2 HD - Allsang på Grensen - Publikum

 Dette er informasjonen som TerraTec Cinergy Piranha ga meg.

 TV2 HD - TerraTec Cinergy Piranha informasjon

One thought on “TV2 HD – Allsang på Grensen – en “analyse”

Legg igjen kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: