En merkelig rettsak

I mai blei Tjostolv Moland og Joshua French arrestert i Kongo for angivelig å ha drept sin egen sjåfør. Det har lenge vært uklart hva de gjorde i Kongo, og jeg har vel ikke ennå oppfattet helt hva de gjorde der. Men de skal visstnok ha vært der for å finne nye foretningmuligheter.

De var tiltalt for drap, drapsforsøk, spionasje, væpnet ran og ulovlig våpenbesittelse og blei tirsdag 8. september dømt til døden på alle punktene. Det er mange år siden Kongo har praktisert dødsstraff og utenriksminister Jonas Gahr Støre har ved et par anledninger fått bekreftet av myndighetene i Kongo at dødssfraffen mot Moland og French ikke vil bli bli gjennomført. Støre har også vært i kontakt med EU om saken.

Staten Norge blei i utgangspunktet også krevd for å betale 3000 milliarder kroner, men advokaten hadde blandet amerikanske dollar og kongolesiske franc og beløpet blei nedjustert betraktelig. Og til tross for at Norge ikke er noen som helst part i denne saken, blei staten Norge dømt til å betale 360 millioner kroner. En sum selvfølgelig UD ikke vil betale, selv om dommeren Claude Disimo Yatikeke tror at Norge kommer til å betale.

Ifølge Mirna Adjami som er menneskerettighetsadvokat i Kongo, har ikke kongolesiske domstoler i dag lov til å dømme folk til døden. Dessuten burde rettsaken vært ført i en sivildomstol og ikke i en militær som i dette tilfellet.

Tjostolv Moland og Joshua French har levert inn anke til ankedomstolen. Og saken er på ingen måte over.

Jeg synes hele rettsaken har vært litt merkelig. Det har vært uklart hva Moland og French gjorde i Kongo, om de hadde med seg våpen inn i landet eller ikke, det at de nektet å snakke i deler av rettsaken, at Norge må betale erstatning. De har hatt veldig dårlig tolketjeneste, hvis de i det hele tatt fikk ha tolk i rettslokalet. Jeg er liker ikke at de hverken blir dømt til døden eller at de blir dømt i en militær domstol, mener ting skal foregå i siviledomstoler.

Det er ikke bare i Norge at det er skrevet spalte opp og spalte ned om denne saken. Også i utlandet har dødsstraffen fått oppmerksomhet, og den har blitt omtalt i blant annet BBC, CNN og Al-Jazeera. Men saken er på ingen måte over, og det blir nok en del spaltemeter til i norskpresse tenker jeg.

Til slutt et nyhetsinnslag fra svenske SVT.

Legg igjen kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: