Playstation er 15 år

Onsdag 28. september markerer Playstation sitt 15-års jubileum. Vi snakker altså om den orginale Playstation også kalt PSone. PS1 kom altså til Europe 28. september 1995 bare tre uker etter USA. Men maskinen fra Sony hadde allerede vært i salg fra 3. desember 1994 i Japan.

Mitt første Playstation minne er fra våren 1996, da  min søster og jeg leide en PS1 og spillene Wipeout og Rayman fra vår lokale videosjappe. Vi var imponert over det Playstation fra Sony kunne vise og hadde det utrolig gøy. Også techdemoene (se Youtube-videoene lenger ned i innlegget) gjorde inntrykk.

Playstation sin historie starter ikke som en spillmaskin til Sony, men som et samarbeidsprosjekt mellom Sony og Nintendo. Nintendo hadde sin Super Nintendo og lekte med tanken på å gi mulighet for CD-ROM til sin 16-bits spillmaskin. Samarbeidet gikk ut på å utvikle SNES-CD, men på et punkt fant Nintendo ut at kontrakten mellom dem og Sony ga Sony alle rettigheter til spill gitt ut på det nye formatet. Dermed forlot Nintendo Sony og hoppet i seng med Philips. Det blei aldri noen CD-ROM enhet til SNES, men Nintendo lisensierte ut noen Mario og Zelda spill til Philips’  CDi.

Sony fortsatte med å utvikle Play Station fra en tilleggsenhet til en selvstendig spillkonsoll. Playstation har kommet ut i litt forskjellige versjoner, men den orginale var grå. En redesignet Playstation, den såkalte PSone, kom i 2000.

Da Playstation kom var det vanlig at knappene på kontrollene var navngitt med bokstaver. Der Nintendo hadde sine X, Y, A og B, hadde Sony  (firkant),  (trekant),  (sirkel) og  (kryss). I tillegg hadde kontrollen en D-pad, L1, L2, R1, R2, Select og Start. Først i 1997 fikk den analoge kontrollere,  Dual Analog. Og året etter, altså -98, kom DualShock. Playstation kontrolleren har i all hovedsak vært uforandret i 15 år.

I årene løp har det kommet mange spill til Playstation. Noen vil nok nikke gjenkjennende til Metal Gear Solid, Castlevania: Symphony of the Night, Gran Turismo, Resident Evil, Final Fantasy VII, Wipeout, Tomb Raider, Ridge Racer.

Spesifikasjoner:

  • Hastighet: 33,86 MHz (R3000A-compatible 32bit RISC chip)
  • Datacache: 1 kB
  • Instruktionscache: 4 kB
  • Instruktionshastighet: 30 MIPS
  • Busshastighet: 132 Mbit/s
  • Farger: 16,8 millioner
  • Oppløsning: fra 256×224 til 640×480 pixler
  • 360 000 polygoner i sekundet
  • Lesehastighet CD-ROM: 2x

Sony sin Playstation suksess kan lett måles i tall. Det er solgt over 100 millioner av denne konsollen.

Foto: Wikiepdia og Wikipedia
Kilde: Wikipedi – Playstation, PSone, SE

Legg igjen kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.