Noen tanker om Google+

Det er spennende når det dukker opp nye tjenester på nettet. Google+, også kjent under navnet Google Plus eller bare G+, blei lansert av Google 28. juni. Seks dager senere fikk jeg skaffet meg en invitasjon og har prøvd ut hva denne tjenesten er for noe.

Google+ er et nytt sosialt medium som enklest kan beskrives som en krysning mellom Facebook og Twitter i sin væremåte. Men det er også så mye mer.

Som med mye annet fra Google, kreves det en invite for å teste ut G+. Dette burde ikke være noe problem, siden det nå er ca. 10 millioner G+ brukere [mashable.com]. Ikke dårlig for en tjeneste som har vært opp i under tre uker. I en artikkel på NRKbeta er det i skrivende stund over 700 kommentarer med folk som deler ut og mottar invitasjoner. Trenger du en invitasjon, er det bare å spørre om det i kommentarfeltet.

Hva er Google+?

Google+ er vel det man gjør det til. I begynnelsen, var det svært mye meta-snakk på G+ om hva tjenesten kunne brukes til. Men min opplevelse er at det allerede har snudd mot deling av linker og diskusjon om ulike temaer.

Slik jeg opplever Google+, så er det et sted som inviterer til diskusjon. I motsetning til Twitter hvor man i stor grad diskuterer i sanntid, føles det vanskelig å komme med ny innspill når saken var ferdigsnakket på formiddagen og jeg skummer gjennom tweets etter jobb på ettermiddagen.

Med G+ er diskusjonen der når jeg kommer hjem fra jobb, og jeg kan legge igjen en kommentar om jeg synes jeg har noe å bidra med. Mye det samme som jeg gjør på blogger og nyhetssteder. I Google+ vil det være lettere å holde en samtale/diskusjon gåeende over tid og det er lettere for andre å hoppe inn i samtalen, for alt som er skrevet står der jo. I Twitter kan det være vanskelig å følge en “gammel” sak med mindre et firkanteemne (altså hashtag) blir brukt, noe som ikke alltid er tilfelle.

Har aldri følt at Facebook er stedet man snakker eller diskuterer saker så mye. Der er det mest kos og hygge.

Google+ lar deg legge de du følger i ulike sirkler. Det gjør det enklere å bare følge strømmen til dine venner, familie, bekjente eller hvordan du nå måtte ønske å kategorisere de du følger. Jeg har ikke helt bestemt meg for hvordan jeg vil gjøre dette ennå. Har du gode tips til hvordan man kan/bør kategorisere G+ følgere, tar jeg gjerne i mot dem. Til nå har jeg heller ikke hatt det helt store behovet for å putte de jeg følger i ulike båser.

Som standard vil det du skriver kunne leses av alle, men du kan selv bestemme hvilke sirkler eller enkelt personer som skal kunne lese det du skriver. Dermed er det greit å kunne skrive ting som bare de i fotoklubben eller på arbeidstedet ditt trenger eller har interesse av å vite, og ikke de andre bekjente du måtte ha.

Jeg synes G+ virker oversiktlig å greit. Ikke så mye rot som det kan oppleves på Facebook. Når det gjelder hvem som kommer til å bruke Google+, så tror jeg det ligger mer naturlig for de som bruker Twitter enn de som bare bruker Facebook.

Forskjeller og liheter med andre tjenester

Det er veldig naturlig å sammenlikne G+ med de to andre sosiale mediene vi bruker. Googles tjeneste bruker det beste fra dem begge.

Twitter er en der og da tjeneste. Du skriver noe og folk responderer nærmest i sanntid. Passer perfekt for blant annet direktesendte programmer som Grand Prix, Tour de France eller Hurtigruten. Twitter er også en grei måte å få med seg nyheter på. Begrensnigen til Twitter er 140 tegn, men samtidig synes jeg dette også er dets styrke.

Facebook en privat sfære. Det her du holder deg oppdatert over hva dine venner holder på med. På Facebook har jeg bare folk jeg kjenner eller bekjente av meg.

Google+ er nærmest som et slags forum der det lett går an å diskutere ting. Er veldig tidlig i sin levetid ennå, men tonen på G+ virker veldig god.

En liten oppsummer

Det er jo spennende å se hvor Google vil med den nye tjenesten sin. Så langt liker jeg Google+ veldig godt. Det er en tjeneste som passer meg veldig greit. Den utvider på en måte Facebook og kan gå mer i dybden enn på Twitter. Siden det i de fleste tilfeller er fremmede folk man skriver med, har man kanskje en mer ordentlig tone enn når mar fjaser med sine Facebook-venner.

Jeg tror Google+ vil posisjonere seg mellom Twitter og Facebook, og finne sin egen plass i det sosiale universet.

57 thoughts on “Noen tanker om Google+

Legg igjen kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: