Last ned Hurtigruten time-lapse DVD og Blu-ray

Jeg har tidligere laget time-lapse versjon av Hurtigruten havn for havn. Nå har jeg gjort litt mer av det, og laget en DVD (PAL og NTSC) og Blu-ray versjon av dette.

Har du ikke mulighet til å laste ned og brenne en plate selv, har jeg lagt ut 10 eksemplarer for salg som du kan kjøpe her (krever PayPal-konto).

Nedlastinga er en ISO-fil som du brenner enten på en DVD eller Blu-ray plate. DVDen kommer i to versjoner, PAL for oss i Norge og Europe og NTSC for USA, deler av Sør-Amerika og Japan.

Alle nedlastingene inkluderer cover- og disc-art på både norsk og engelsk.

Jeg seeder torrent-filene fra egen PCen. Om du laster ned, så er det fint om du kan seede så lenge du har mulighet. Nettlinja mi klarer ca. 2 MB/s (ca. 16 Mbit/s).

Nedlastingen er gitt ut med Creative Commons BY-SA 3.0-lisens.

Her er torrent-filene for nedlasting:

Hurtigruten_time-lapse_DVD_PAL_ISO.torrent (3.96 GB) [for oss i Norge]

Hurtigruten_time-lapse_DVD_NTSC_ISO.torrent (4.09 GB)

Hurtigruten_time-lapse_Blu-ray_ISO.torrent (12 GB)

Hvordan jeg laget DVD/Blu-ray versjonen

I sommer lagde jeg time-lapse versjon av Hurtigruten fra havn til havn. Dette kan du se på YouTube og du kan laste ned hver enkelt strekning.

Så dette er utgangspunktet for DVD/Blu-ray versjonen. Jeg brukte Sony Vegas Pro 10 til å redigere prosjektet. Alle de tidligere prosjektene (strekningene enkeltvis) blei lagt inn i et prosjekt. Deretter var det å slette og justere litt tekst her og der. Lage noen overganger og endre video litte gran.

Det er stort sett den samme musikken jeg har brukt i enkeltklippene tidligere som jeg har brukt i denne utgaven. Noen steder har jeg forlenget den og har i tillegg lagt til nye melodier.

Jeg har tre lydsport. Hovedsporet er i surround 5.1 med musikken fokusert på front høyttalerne og bølgesvulpet ligger i hovedsak i surroundhøytalerne. Lydspor nr.2 er en stereo versjon av hovedsporet. Det tredje sporet inneholder bare bølgesvulp i surround 5.1.

Den store jobben lå i kodinga av diskene. Spesielt DVD versjonen som skulle få plass på en 4.7GB disk.

Original videoen (fra NRK) er på 25 bilder i sekundet. Jeg lagde derfor en master i 1080p med så høy bitrate som mulig i MP4 fra Vegas Pro 10. Dette gjorde jeg fordi programmet ikke er så god på konvertering til andre bildehastigheter.

Det var enkelt å lage en PAL DVD siden den bruker 25 fps. Jeg brukte TMPGEnc Video Mastering Works 5 til å kode MP4 fila til en MPEG-2 med en gjennomsnittelig bitrate på 6 Mbps. Denne fila kunne brukes direkte i DVD Architect Pro 5.2 som jeg brukte til å lage DVD prosjektet i. Videoen er 720 x 576, interlace anamorphic widescreen.

For å få NTSC versjon av videoen, måtte den konverteres fra 25 fps til 29.97 fps. Den riktige måten å gjøre dette på ville vært å konvertere bilderute for bilderute. Slik at  NTSC versjonen ville blitt kortere i tid enn PAL versjonen. For å spare tid og plass, brukte jeg TMPGEnc til å konvertere 25 til 29.97 bilder. Programmet konstruerer dermed de 4.97 ekstra bilderutene i hvert sekund. Denne måten for konvertering fungerer greit i time-lapse videoer, men ville nok lagd en del hakking i videoer med normal hastighet. Jeg prøvde dette i Vegas Pro først, men det ga en svært dårlig resultat. TMPGEnc er en mye bedre encoder. NTSC versjonen er også croppet til i topp og bunn, siden oppløsningen (720 x 480) er noe lavere enn PAL, for å slippe en smal sort stripe på høyre og venstre side.

Blu-ray versjonen blei konverter til 24 fps, og mangler derfor et bilde i sekundet i forhold til PAL. Siden TMPGEnc ikke lager en videofil DVD Architect godtar uten recode fila, kjørte jeg den ut med høyeste mulig bitrate for å lage den endelige kodingen i Vegas Pro.

Alle tre versjonene er altså like lange i tid til tross for ulike framerate.

Jeg lagde først Blu-ray versjonen av disken i DVD Architect. Deretter byttet jeg ut bare HD videoene med filene for PAL og NTSC, og kjørte dem ut i ny versjon. På grunn av lavere oppløsning i PAL og NTSC måtte jeg justere teksten i menyene litt.

På Blu-ray versjonen er jeg veldig godt fornøyd med den lille detaljen når Blu-ray discen sitter i en PlayStation 3, nemlig et lite bilde og tekst som beskriver hva som er på plata.

Det med liten skrift

NRK har gitt ut vidoen av frontkameraet under Creative Commons-lisens og kan lastes ned fra nrk.no/hurtigruten. Les mer på nrkbeta.no/hurtigruten. Mine videoer har også CC BY-SA 3.0-lisens.

Musikk jeg har brukt er hentet fra taylorhayward.org (copywrite free) og incompetech.com (CC-BY).

6 thoughts on “Last ned Hurtigruten time-lapse DVD og Blu-ray

Legg igjen kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.