11. september 2001

Det er enkelte dager som blir mer historiske enn andre. Dager som for alltid vil forandre et land og et folk. Dager da alt blir mørkt. Tirsdag 11. september 2001 var en slik dag.

I 2001 bodde og studerte jeg i Kristiansand. Etter at skoledagen var over, dro jeg hjem og startet med middagsforberedelsene. Så langt en helt vanlig tirsdag. Dagen før hadde Kjell Magne Bondevik blitt statsminister for andre gang. Det var de tre minste partiene som hadde fått makten ved stortingsvalget 10. september.

Som vanlig når jeg kom hjem fra skolen, slo jeg på TV for å se om noe nytt hadde skjedd. På nyhetene klokka 15.00 kunne Christian Borch på NRK1 fortelle at et passasjerfly, American Airlines Flight 11, hadde krasjet i det ene av de to tårnene i World Trade Center, New York. Dette skjedde 8:46 a.m østkysttid, altså 14.46 norsk tid.

Så langt var dette en stor katastrofe, trolig en av de største flykatastrofene som har skjedd. Da innslaget (som du kan se under) var over, gikk jeg for å gjøre ferdig middagen.

Da middagen var klargjort, satte jeg meg ned foran TVen igjen for å spise og se om det var kommet noen nye opplysninger om ulykken.

Det blei vist video av ulykken fra en annen vinkel, trodde jeg. Det jeg ikke fikk med meg første gangen, var at det faktisk var et nytt fly som hadde krasjet inn i det andre tvillingtårnet. Da det gikk opp for meg at det faktisk var et nytt fly som hadde krasjet, forsto jeg at dette ikke var noen ulykke. Fly nummer to, United Airlines Flight 175, krasjet i WTC 9:03 a.m.

Men angepet mot USA var ikke over. Et tredje fly – American Airlines Flight 77 – krasjet i Pentagon-bygningen 9:37 a.m. Og en snau halvtime senere, 10:03 a.m., var det United Airlines Flight 93 som krasjet ved Shanksville, Pennsylvania.

Begge de to tvillingtårnen kollapset etter kort tid. Alt dette på under to timer. Ca. 3000 personer omkom.

Tirsdag 11. september 2001 satt jeg klistret til TV-skjermen hele kvelden for å få med meg alt som skjedde. Ikke helt det jeg hadde forestilt meg, da jeg våknet den morgenen.

9/11 var dagen da alt forandre seg. USA gikk til krig mot Al-Qaeda og startet jakten på Osama bin Laden. Det blei inført strenge sikkerhetsregler ved flyvninger og økt over våkning i USA. Fangene som amerikanerne hadde på Guantanamo Bay fikk langt fra en verdig behandling.

Dette innlegget er verken en oppsummering eller en analyse av USA sin krig mot terror, men et kort lite glimt av slik dagen min var i september for 10 år siden.

Det er enkelte dager som blir mer historiske enn andre. Dager som for alltid vil forandre et land og et folk. Dager da alt blir mørkt. Tirsdag 11. september 2001 var en slik dag.


Video er fra NRK.no
Bilde: Wikipedia – Wikimedia Commons

Legg igjen kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: