Kule ting – boka for barn om undring

Bokserien 'Kule ting'

Kule ting er en bokserie for barn med undringsfakta som inviterer til samtale og undring om mye og det meste. Serien består av fire bøker for 2-, 3-, 4- og 5-åringer. Det er figurene Solveig og Viktor som presenter undringsfaktaene.

Hver bok er tilpasset sitt alderstrinn, men det betyr ikke at en 2-åring ikke kan se i boka Kule ting for en 5-åring.

For det som skjer når du setter deg ned med et barn for å se i boka/bøkene, er at de ser helt andre ting enn det som står skrevet som et undringsfakta og illustrert bilde. Og det er nettopp det som er poenget med denne bokserien, å få barn til å undre seg over ting. Sette tankenen i sving. Søke kunnskap.

Vi voksne tar gjerne fakta for det de er uten å stille så mange spørsmål omkring det. Barn derimot spørr og graver om alt mulig.

Et par eksempler på undringer, fler finner du på Facebook-siden til Kule ting:

Du kan ikke spise kukake. Det er en bæsj.

Noen voksne sier at du får firkantede øyne av å se mye på tv, men det er ikke sant.

Jeg satte meg ned med en 2-åring og vi bladde igjennom bøkene sammen. I den ene boka leste jeg noe av tekstene og vi snakket litt om det. Da vi så igjennom neste bok var han opptatt av bildene, mens han i den siste boka registrerte hvem – om det var gutt eller jente (Solveig og Viktor) – som presenterte undringsfaktaene.

Så det er mange innfallsvinkler til hvordan bøkene kan leses og brukes. Som voksen var det også noen av faktaene jeg måtte humret litt over.

Bøkene er enkelt bygd opp med en setning – undringsfakta – og et illustrerende bilde. 32 sider totalt. Men mer enn det skal det faktisk ikke til før barn begynner å lure, snakke om ting. Kanskje vi voksne også kan gjennoppdage det med undring, når vi sitter der med barna og blar i bøkene. Bokas størrelse er også veldig grei.

Bokserien Kule ting vil fungere like bra hjemme som i en barnehage og er en fin start for barn å lære seg og lure på ting.

Bokserien består av de fire bøkene Kule ting for en 2-åring, Kule ting for en 3-åring, Kule ting for en 4-åring, Kule ting for en 5-åring. Det er Sondre Harvik Bjaberg og Håkon Forfod Sønneland som har lagd bøkene gitt ut på Gyldendal Norsk Forlag. Bjarberg jobber som pedagogisk leder i barnehage, mens Sønneland er journalist.

Bokeksemplarer for anmeldelsen er utlånt av foratterne selv.

2 thoughts on “Kule ting – boka for barn om undring

Legg igjen kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.